actueel

Nieuwsbrieven

dit wil ik weten

actueel

Open dagen 2020

dit wil ik weten

actueel

Mare-avond: Vrijlopen!

dit wil ik weten

Mare-avonden

Oudercursussen en lezingen

dit wil ik weten

actueel

De Vrije School in de media

dit wil ik weten

actueel

Voedselonderwijs op het Marecollege

dit wil ik weten

Actueel

Vrijlopen!

21 januari 2020, 19.30 uur
Door Albert de Bruïne

Welke ontwikkeling maken de leerlingen door in de tijd dat ze op het Marecollege zitten? Hoe gaan we daar mee om tijdens de lessen Lichamelijke Opvoeding? Tijdens deze cursus ervaar je weer even hoe het is om als leerling een gymles te volgen. Hoe het is om ergens goed in te zijn en tegen grenzen en ongemakken aan te lopen. De cursus heeft als doel je meer inzicht te geven in hoe ons programma is opgebouwd en waarom we bijvoorbeeld bepaalde sporten juist wel in klas 10 aanbieden en niet in klas 8.
Zorg voor gemakkelijk zittende kleding en schoenen met platte zolen, sportkleding is niet per se noodzakelijk.

Albert de Bruïne is Docent Lichamelijke Opvoeding, hij is al 18 jaar werkzaam op (en tevens oud-leerling van) het Marecollege.

Datum dinsdag 3 december 2019
Plaats: Marecollege, Sumatrastraat 120, Leiden
Aanvang 19.30u, inloop 19.30u voor koffie / thee
Toegang €7.50,- (studenten  € 5,-)

Meer informatie over deze avond of alle Mare-avonden kunt u hier vinden.

Mare-avonden

Na een eerste succesvol editie van vorig jaar, zijn er dit jaar weer Mare-avonden.

Hieronder de informatie betreft de eerste sprekers:

Vrijlopen!

21 januari 2020, 19.30 uur
Door Albert de Bruïne

Welke ontwikkeling maken de leerlingen door in de tijd dat ze op het Marecollege zitten? Hoe gaan we daar mee om tijdens de lessen Lichamelijke Opvoeding? Tijdens deze cursus ervaar je weer even hoe het is om als leerling een gymles te volgen. Hoe het is om ergens goed in te zijn en tegen grenzen en ongemakken aan te lopen.
De cursus heeft als doel je meer inzicht te geven in hoe ons programma is opgebouwd en waarom we bijvoorbeeld bepaalde sporten juist wel in klas 10 aanbieden en niet in klas 8.
Zorg voor gemakkelijk zittende kleding en schoenen met platte zolen, sportkleding is niet per se noodzakelijk.

Let op: deze avond gaat door bij 15 aanmeldingen.

Albert de Bruïne is Docent Lichamelijke Opvoeding, hij is al 18 jaar werkzaam op (en tevens oud-leerling van) het Marecollege
--
Shonda Buchanan: een Amerikaanse Black-Indian dichter op de vrijeschool

28 januari 2020, 19.30 uur
Door Amaranth Feuth

We don’t wear feathers or buckskin any- /more. But we whoop and holler./
We scream. […] (S. Buchanan, 2012)

Afgelopen najaar hebben de 10e, 11e en 12e klassen een Amerikaanse dichter ontvangen, Shonda Buchanan (geboren in 1968). Zij schrijft poëzie waarin haar afstamming van de “Black Indians”, een vaak vergeten groep, centraal staat. Haar werk is voor onze leerlingen een confrontatie met racisme en het vinden van een antwoord op achterstelling en vernedering, maar ook met een rijke cultuur die z’n spirituele wortels en moeder aarde eert. Daarmee staat deze dichter verrassend dicht bij de antroposofie en bij onze school. Tijdens de lezing worden enkele gedichten gelezen, in het Engels en in vertaling, en in context besproken.

Amaranth Feuth geeft sinds 2006 Engels aan het Marecollege. Zij heeft Klassieke Talen en Engels gestudeerd en werkt met een promotiebeurs voor leraren aan een proefschrift over de receptie van het klassieke motief van de
onderwereldafdaling en het droom-visioen in de moderne Engelstalige literatuur.
--
Info algemeen: 

Kosten per informatieve avond € 7,50 p/p, 1 avond
Kosten pakket informatieve avonden € 20, - p/p, 3 avonden
Studenten & leerlingen van het Marecollege € 5,- p/p per avond
Koffie en thee gratis te verkrijgen in de kantine voorafgaand aan een cursus.

Om je in te schrijven voor een cursus mail je naar info@marecollege.nl

Bekijk het jaarprogramma voor alle Mare-avonden.

Waldorf 100 viering Marecollege

Vrijdag 6 september werd Waldorf 100, 100 jaar vrije school onderwijs, gevierd op het Marecollege.
De dag startte met een feestelijke opening, met een blik op het ontstaan van de vrije school, muziek en oud-leerlingen met hun ervaringen op het Marecollege.
Daarna volgden de leerlingen drie workshops, waarbij de docenten vanuit vakkennis en interesses in 70 minuten leerlingen van klas 8 tot en met 12 inspirerend lieten werken en ontdekken.
De workshops werden druk bezocht en de leerlingen maakten heerlijke wereldgerechten, leerden lassen, transparantjes ontwerpen, speksteen bewerken, stijldansen, kregen een koude scheikundige verrassing.
Het was een prachtige dag voor zowel docenten als leerlingen. Hieronder enkele sfeerbeelden van de dag.

Waldorf 100

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de eerste vrije school in Stuttgart als Freie Waldorf Schule van start ging.
Over de gehele wereld wordt stil gestaan bij Waldorf 100.

Landelijk en bij ons op het Marecollege zijn er activiteiten.
Hiervoor is de kaartverkoop van start gegaan.

Ter gelegenheid van dit honderd jarige bestaan is er een korte film gemaakt, oud-leerlingen kijken terug op hun middelbare schooltijd op het Marecollege.

Nieuwsbrieven

De nieuwsbrieven van december 2019 zijn verschenen.

Nieuwsbrief voor ouders
Nieuwsbrief voor leerlingen

Alumni talk

Mijn naam is Chaandenie Ramdhan en ik ben inmiddels 21 jaar oud. Mijn mentor in klas 7 en 8 was Hanneke Klarenbeek, een lief en zorgzaam persoon. In mijn eindexamenjaar zat ik in klas 10c en heb ik mijn VMBO-TL diploma behaald.

Wat mij het meest is bijgebleven van mijn tijd op het Marecollege, is dat wij met alle klassen een hele hechte band hadden, niet alleen horizontaal, maar ook verticaal. Wij haalden veel kattenkwaad uit, maar het Marecollege wist prima hoe hiermee omgaan te gaan.

Ik kijk terug op het vrijeschoolonderwijs als de beste tijd van mijn jeugd. We werden goed begeleid, we waren een hechte klas en we deden zo veel meer dan alleen maar leren.

Na het Marecollege ben ik Zakelijk Juridisch Dienstverlening gaan studeren aan het ROCVA in Amsterdam. Ik zit momenteel in de afrondende. Naast mijn studie werk ik bij het Openbaar Ministerie als medewerker DNA & Executie. Hierna wil ik de studie Sociaal Juridisch Dienstverlening of Criminologie gaan volgen, daar ben ik nog niet helemaal over uit.

De tijd op het Marecollege heeft zeker invloed gehad op wat ik nu aan het doen ben en hoe ik in het leven sta. Ik streef een carrière na in het rechtsleven. Iedereen in deze wereld heeft recht op gelijke en eerlijke kansen. Op het Marecollege wordt vaak gezegd ‘worden wie je bent’ en ik ben daar een bewijs van.