actueel

Voedselonderwijs op het Marecollege

dit wil ik weten

actueel

Gefeliciteerd geslaagden

dit wil ik weten

Het is de sfeer, het zijn de mensen, het is het bekend zijn met.

actueel

Interview deelname klimaatmars.

dit wil ik weten

Waldorf 100

Een traditie van vernieuwing

dit wil ik weten

Lenigheid van geest, het zit in je, je hoeft het alleen nog te ontdekken.

actueel

Nieuwsbrieven

dit wil ik weten

weetje

Bij het Marecollege ligt de focus nooit op één vak.

hoe kan dit?

Onderwijsaanbod

De eerste twee leerjaren

De eerste twee leerjaren (klassen 7 en 8) heten de middenbouw. Je volgt lessen met leerlingen met een vmbo-tl en een vmbo-t/havo- advies of met leerlingen met een havo- en havo/vwo-advies of met leerlingen met een vwo-advies. Je hebt  met name les van jullie eigen mentor en leren elkaar goed kennen. De vaklessen worden verzorgd door vakdocenten. De overgang van de basisschool naar de bovenbouw verloopt daardoor zo goed mogelijk

Vwo

Je zit ofwel in het derde leerjaar al in de vwo-klas of je stroomt in vanuit de havo/vwo klas. Je volgt nu alle vak-lessen met andere vwo’ers. In klas 10 (4 vwo) kies je een profiel. Dat profiel bepaalt in welke vakken je in 6 vwo het landelijke Centraal Eindexamen aflegt. Naast je profielvakken, doe je bij ons examen in een kunstvak: beeldend, muziek of dans.

Havo

Vanaf klas 9 (3 havo) stroom je door naar jouw niveau. Je volgt nu alle vak-lessen met andere havisten. In klas 10 (4 havo) kies je een profiel. Dat profiel bepaalt in welke vakken je in 5 havo het landelijke Centraal Eindexamen aflegt. Naast je profielvakken, doe je bij ons examen in een kunstvak: beeldend, muziek of dans. Daarnaast kun je het examenvak ‘Bewegen, Sport en Maatschappij’ kiezen.

Vmbo-tl

Vanaf klas 8 (2 vmbo) stroom je door naar jouw niveau. Aan het einde van het jaar kies je jouw definitieve vakken, waar je twee jaar later eindexamen in doet. Naast de ‘gewone’ vakken, doe je dat in een van de volgende kunstvakken: tekenen, textiele werkvormen, handvaardigheid of audiovisuele vormgeving. Bovendien kun je examen doen in het vak ‘Lichamelijke Oefening 2’.

Bijzondere vakken en stages

Naast de vak-lessen, volg je bij ons kunstvakken (beeldend, muziek, dans, toneel), mediawijsheid, bouwkunde en Parzival. Bovendien heb je de keuze uit verschillende sportsoorten, zoals tennis, roeien, rugby, golf, boksen en zumba. Kenmerkend voor onze school is het periodeonderwijs. Het periodeonderwijs bestaat uit blokken van meestal drie weken waarin verdiepingsstof wordt behandeld. Voorbeelden van periodes zijn ‘sterrenkunde’, ‘ontdekkingsreizigers’ en ‘bouwkunde’. Tijdens het periodeonderwijs maak je je eigen leerboek: het periodeschrift en sluit je de periode af met een proefwerk of presentatie.

In klas 9 van de havo en het vwo loop je een maatschappelijke stage van vier dagen binnen de non-profit of publieke sector. Je maakt op die manier kennis met vrijwilligerswerk. In klas 9 van het vmbo-t en klassen 10 van het vmbo-t h/v loop je een beroepsstage/sectorstage van een week. Deze stage sluit aan bij je eigen toekomstplannen en interesses.

Overgangsregeling

In de overgangsregeling zijn alle regels rondom de overgangen naar het volgende
leerjaar, opstromen naar een leerweg op een hoger niveau en afstromen naar een leerweg op een lager niveau te lezen.

Bijles en huiswerkbegeleiding

Bijles

Zit je in klas 7 t/m 10 en heb je moeite met een bepaald vak? Meld je dan voor bijles (bijles@marecollege.nl) aan voor bijles. Vermeld je naam, klas en drie momenten waarop je beschikbaar bent. Wij koppelen je dan aan een leerling uit een hogere klas die jou kan helpen. Voor €35 krijg je bij de receptie twee bijles-strippenkaarten: eentje voor jou en eentje voor je bijlesdocent. De kaart is geldig voor vijf bijlessen.

Huiswerkbegeleiding

Vind je het moeilijk om huiswerk zelfstandig te organiseren, maken en leren? Dan kun je gebruikmaken van de huiswerkbegeleiding van Lector Studiebegeleiding. De begeleiding is bedoeld voor leerlingen uit alle klassen en vindt plaats van maandag tot en met donderdag van 14:00 tot 18:00. Op www.lectorstudiebegeleiding.nl zie je hoeveel het kost. Meer informatie en/of aanmelden kan via Marije van Deth (088-2211444 of marecollege@lectorstudie.nl).

(Samen) op reis

In alle klassen gaan we samen op reis. Zo gaan we in klas 7 op veldwerkweek. Je past toe wat je hebt geleerd bij biologie en aardrijkskunde en werkt bij een tuinderij en een veehouderij. In klas 9 ga je op survivalweek in de Ardennen, in klas 10 op landmeetkamp op Terschelling. Zit je op de havo of het vwo, dan ga je in de bovenbouw naar een Europese stad, zoals Rome, Napels, Praag of Barcelona. Zit je op het vmbo, dan ga je in de examenklas naar Londen.

Naar school in het buitenland

Op uitwisseling gaan naar het buitenland is een spannend en waardevol avontuur. Wij bieden geen standaard uitwisselingsprogramma’s aan, maar helpen je graag bij het verkennen van de mogelijkheden. We raden je bijvoorbeeld aan om te gaan voor een andere vrije school, omdat die het beste aansluit bij het onderwijs dat je bij ons volgt. Zie hiervoor de lijst van alle vrije scholen ter wereld. Onze uitwisselingscoördinator Mieke Hulsman (hulsman@marecollege.nl) kan contact leggen met de school waar je naartoe wilt en kan je helpen een gastgezin te vinden. Daarnaast kan ze praten met jouw leraren, mentoren en de leerplichtambtenaar.

Onderwijs volgen in het buitenland kan duur zijn, maar dat hoeft niet. Bespreek met jouw ouders wat er financieel mogelijk is houd daar rekening mee. Er zijn instanties die volledig georganiseerde uitwisselingen verzorgen. Dat scheelt veel werk, maar is ook stukken duurder dan wanneer je veel zelf regelt. Een goede manier om geld te besparen, is ‘ruilen van plek’. Komt er iemand voor jou terug naar het Marecollege, bespaar je kosten zoals schoolgeld en inwoning.

Bekijk ook het ‘Ja, ik wil naar het buitenland’-stappenplan.