• Naar school in het buitenland


  Het is een hele bijzondere ervaring om tijdens de periode dat je op de middelbare school zit voor een tijdje in het buitenland te leven; om te ervaren hoe het leven ergens anders is en vooral hoe het is om ergens anders naar school te gaan. Je middelbare schooltijd is een periode in je leven waarin je veel dingen ontwikkelt en daar ook voor open staat. Om die reden kan het juist in deze periode een goede keuze zijn om in het buitenland naar school te gaan.


  Hoe te beginnen?
  Wanneer je naar school wilt in een ander land is het allereerst van belang om te weten waarom je dit nou eigenlijk wil en dat je je er bewust van bent wat er allemaal bij komt kijken. Bespreek het met je ouders en kom praten met de uitwisselingscoördinator (Mieke Hulsman). Het Marecollege organiseert geen uitwisselingsprogramma’s maar kan behulpzaam zijn bij het contact leggen met de school waar je naar toe zou willen gaan en het vinden van een gastgezin. Je kunt ook zelf contact leggen met een buitenlandse school om de mogelijkheden te bespreken voor het volgen van lessen en het verblijf daar. Dit is heel spannend maar ook een belangrijk deel van de onderneming. Door de uitwisselingscoördinator worden er verder zaken geregeld die direct met het onderwijs hier te maken hebben zoals de communicatie met de leraren, mentoren en de leerplicht ambtenaar.

  Terwijl je je oriënteert en denkt over waar je heen zou willen, is het ook erg belangrijk dat je goed inzicht krijgt in hoe je het leren en het werk (hier voor de tijd dat je weggaat) achter je laat, om het vervolgens weer op te kunnen pakken bij terugkomst. Idealiter stond je er goed voor op de afgelopen rapporten, zodat je zonder je zorgen te maken naar de andere school kunt gaan. Het is namelijk de bedoeling dat je in het buitenland geheel op kunt gaan in het schoolleven daar zonder dat je nog hoeft te werken aan de vakken hier. Daar zal je je op moeten voorbereiden en voorwerken verrichten en zaken bijwerken bij terug komst. Hiertoe nemen de mentor en uitwisselingscoördinator contact met elkaar op. De kans bestaat echter dat er een te grote achterstand ontstaat door het volgen van onderwijs in het buitenland en dat mogelijk een jaar over gedaan moet worden op het Marecollege.

  Hoe?
  Wij raden aan om bij het zoeken naar een school in de eerste plaats naar een vrijeschool te kijken. Klik hier voor een lijst met informatie over allerlei vrijescholen ter wereld, let goed op dat je schoolkeuze een middelbare school is. Deze vrijescholen zullen het beste aansluiten met het onderwijs wat je hier in Leiden volgt. Verder is het van belang om te weten hoelang je wilt gaan. Dit kan per persoon verschillen van een aantal weken tot een aantal maanden. Tenslotte is het belangrijk om je af te vragen wat er (financieel) mogelijk is: dat jijzelf alleen gaat of dat er ook nog iemand voor jou in de plaats terug komt als dat ook mogelijk is. Als je alleen zelf wilt gaan zijn daar verschillende mogelijkheden voor: er zijn bijvoorbeeld verschillende instanties die geheel georganiseerde uitwisselingen verzorgen. Vaak zit hieraan alleen wel een flink prijskaartje verbonden. Ook kun je op eigen initiatief iets tot stand brengen. Als er iemand voor jou terug kan komen naar het Marecollege is er sprake van een gesloten beurs constructie en bespaar je kosten als schoolgeld en inwoning.

  Klik hier voor het stappenplan.